Metode de a investi in aur PDF Imprimare Email
Articole aur
Scris de punk17er   
Marţi, 11 Mai 2010 08:11

Investitia in aur este in mod traditional rezervata celor cu bani, datorita valoarii ridicate a metalului. In special in trecut cea mai populara modalitate de a-l stoca era sub forma de lingouri. Un lingou standard de marime obisnuita pentru banci este de 400 oz (Troy Ounce) adica o valoare de aproximativ 440.000 USD (la pretul actual de 1100 USD uncia).

In ultimii zeci de ani acest mod de a investi banii a capatat un trend crescut, deoarece au aparut modalitati accesibile publicului larg.

O clasificare a investitiilor in aur:

1. Detinerea fizica de aur, in proprietate directa

 • lingouri si alte variante fizice
 • monede de aur curat
 • numismatica (monede ce detin aur in proportie variabila)
 • bijuteriile din aur (unii specialisti nu considera a fi o metoda de investitie)

2.detinere fizica in proprietate indirecta, la banca sau brokeri

 • in forme fungibile
 • in forme infungibile

3.hartii de valoare legate de aur

 • ETF (Exchange Traded Funds sau Fonduri de Tranzactionare)
 • Certificate

4.derivate legate de aur (tranzactionate pe pietele bursiere)

 • contracte forward
 • contracte futures
 • contracte options

5.actiuni ale firmelor miniere care extrag aur

Dupa cum ati observat sunt foarte multe variante, fiecare avand posibilitati mai limitate, altele fiind disponibile oricarei persoane.

 

Detinerea fizica in proprietate directa

Lingouri

gb

Stocarea sub forma de lingouri este cea mai populara modalitate de stocare a aurului. Pentru investitorul obisnuit, sunt mult prea scumpe deoarece contin zeci de kilograme. Astfel firmele care se ocupa cu asa ceva au inceput sa produca mini-lingouri sau alte marimi si forme (1-20 grame kinebar).

Avantaj

Detinerea fizica a aurului este cea mai sigura, pentru ca aurul este in proprietatea ta. Se depoziteaza in cutii de depozit in banci, in seifuri ale unor firme specializate sau in propriul seif, acasa.

Dezavantaj

Pentru a putea vinde aceste lingouri ai nevoie de dealeri specializati. Acestia se gasesc doar in principalele centre financiare din lume (New York, Londra, etc.). De asemenea, pretul de cumparare atunci cand dumneavoastra il veti vinde va fi putin sub pretul international.

Monede de aur curat

geagle

Descriere

Ele contin deobicei o uncie de aur pur, cu o puritate asemanatoare lingourilor. Este o modalitate printre cele mai populare de detinere a aurului.

 

Exemple:

 • Gold Eagle  (SUA), probabil cea mai populara varianta, deosebit de cerut astazi.
 • Gold Maple Leaf (Canada)
 • Gold Nugget (Australia)
 • Gold Dinar (lumea islamica)
 • Gold Panda(China)
 • Gold Sovereign (Anglia, dar cantareste sub o uncie)

Avantaje

Este detinut ca proprietate directa, are continut de aur pur, se poate tranzactiona direct de banci.

Dezavantaj

Nu toate bancile le pot cumpara, si mai sunt dealerii specializati care mai pot achizitiona.

Numismatica

gcoins

Aici e vorba de medalii ce comemoreaza un eveniment, o aniversare, oferite ca premiu. Ele contint aur in proportii destul de variate, dar valoare lor se estimeaza si dupa raritate nu numai dupa cantitatea de aur.

Avantaje

Pot avea o valoare mare datorita raritatii.

 

Dezavantaje

Sunt deosebit de greu de apreciat, numai specialistii in domenii pot face acest lucru. Si nici achizitionarea nu se face decat tot de specialisti sau colectionari ceea ce fac vanzarea un proces mai greoi, cateodata sub valoarea nominala.

Bijuterii de aur

gold jew

Probabil cea mai populara forma de detinere a aurului bineinteles deoarece nu trebuiesc bani extrem de multi. Puteti alege dintr-o varietate mare de tipuri de aur cu concentratii diferite, cu aliaje multiple, in functie de bijuterie.

Avantaje

Se cumpara usor, si pot sa aiba o valoare in plus datorita raritati acelei bijuterii sau vechimii ei si se pot vinde la case de amanet.

Dezavantaje

Contin un volum de aur variat, si sunt mai greu de apreciat corect, si necesita o verificare din partea unui specialist pentru confirmarea puritatii si a tipului de aur. De regula se cumpara sub valoarea nominala, uneori mult sub aceasta valoare nominala. De asemenea sunt specialisti care nici nu-l considera un mod de investitie.

 

Detinerea fizica in proprietate indirecta

Aceasta se face la banci , brokeri specializati pe acest domeniu si firme care sunt prezente pe internet.

Proprietate in forma fungibila

Este  un tip de proprietate in care intreaga cantitate de aur este de acelasi tip. Si se stocheaza de regula in lingouri mari care sunt detinute de mai multe persoane. Alocarea lingourilor este doar pe hartie in realitate nestiindu-se care proprietar ce lingou detine. O astfel de stocare presupune bineinteles si taxe de stocare, plata unor taxe de asigurare si de manipulare.

Avantaj

Se poate cumpara o cantitate mica din lingouri mari. Se gasesc brokeri pe internet (precum Bullion Vault),sau servicii de moneda de aur electronica (GoldMoney).

Dezavantaj

In cazul nefericit in care se intampla ca firma detinatoare a lingourilor sa falimenteze, nu veti primi parte din aur ca despagubire ci deveniti creditor al firmei si veti primi bani de valoarea aurului pe care il detineati.

Proprietate in forma non-fungibila

Firma care detine aurul si se va ocupa cu depozitarea va oferi si serviciile de asigurare si manipulare, si trimiterea catre proprietar prin posta in cazul in care doreste acest lucru.

Avantaje

Acest tip de stocare al aurului presupune stocarea in particular al aurului, si deci de exemplu un lingou nu se imparte la mai multi clienti, ci diferiti clienti detin diferite marimi de lingouri sau alte forme de stocare. In cazul falimentului firma iti va da aurul inapoi.

Dezavantaje

Exista bineinteles taxe lunare de stocare, asigurare, manipulare daca se trimite detinatorului.

Precizare importanta- Acest articol este cu rolul de a va informa si nu este o invitatie la investitita in aur, iar link-urile nu sunt legate de reclame sau programe de afiliere.

Ultima actualizare în Vineri, 14 Mai 2010 10:50
 

Sondaje

Cat de des cumparati ceva din aur?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 

Linkuri utile