Aurul si aliajele sale PDF Imprimare Email
Articole aur
Scris de Vlad   
Miercuri, 24 Februarie 2010 16:48

Daca termenii precum aur alb, aur turcesc, aur rusesc, aur galben v-au produs confuzii pana acum este timpul sa citim putin despre aliajele aurului. Culoarea aurului este data de anumite combinatii de materiale (aliaje) care permit aurului sa fie prelucrat. Aurul pur este prea maleabil pentru a putea fi prelucrat si a crea bijuterii asa ca se adauga alte metale compozitiei. Cel mai probabil inelul de pe mana dumneavoastra este marcat 18k, 14k, 10k pentru a indica gradul de puritate al aurului folosit in amestec. Aceasta k vine de la karat, un sistem de masura folosit pentru a indica cantitatea de aur curat folosit intr-un aliaj.

Sistemul de marcaj

  • 24k - aur pur
  • 22k - aliajul contine 22 de parti aur si 2 parti alte metale. Procentaj de 91.6% aur
  • 18k - aliajul contine 18 parti aur si 6 parti alte metale. Procentaj de 75% aur
  • 14k - aliajul contine 14 parti aur si 10 parti alte metale. Procentaj de 58.3% aur
  • 12k - aliajul contine 12 parti aur si 12 parti alte metale. Procentaj de 50% aur
  • 10k - aliajul contine 10 parti aur si 14 parti alte metale. Procentaj de 41.7% aur
  • 8k - aliajul contine 8 parti aur si 16 parti alte metale. Procentaj de 33.3% aur.

Aliaje albe din aur

Adaugarea nichelului in compozitie face ca aurul sa capete o culoare alb-gri. Din pacate anumite persoane au o reactie adversa la nichel si pot face o dermatita de contact din cauza purtarii bijuteriilor ce contin nichel.

De asemenea platina sau paladiul poate fi adaugat pentru a obtine acelasi efect. Paladiul este mai scump ca nichelul dar este de preferat pentru ca nu provoaca nici o reactie adversa celui care il poarta.

Aliaje galbene din aur

Aurul galben este cea mai intalnita culoare de aur fiind creat prin alierea aurului cu argint, cupru si zinc. Aurul turcesc are de obicei o puritate de 14k si o culoare intens aurie.

Aliaje roz si rosii din aur

Cuprul este adaugat pentru a crea nuante de la auriu pana la roz intens. Cu cat este mai mult cupru in amestec culoarea devine mai intensa pana la rosu puternic - aurul rusesc.

Aliaje verzi din aur

Exista anumite bijuterii din aur cu o tenta usor verzuie. Aceasta culoare se obtine prin adaugarea de argint, cadmiu si cupru.

Aliaje mov din aur

Adaugarea aluminiumului la aur duce la un aliaj cu tente de mov. Acesta este destul de fragil si este folosit doar ca decoratie intr-o bijuterie incastrat in aur de un aliaj mai dur.

 

Ultima actualizare în Vineri, 05 Martie 2010 13:07
 

Sondaje

Cat de des cumparati ceva din aur?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 

Linkuri utile